Loire

In het middenwesten van Frankrijk ligt de geweldige Loire. Dit is één van de mooiste wijnstreken van Frankrijk met de overbekende kastelenroute. Bij het gebied Loire in Frankrijk denken we al snel aan een variëteit aan wijnen van fris wit tot aan fijn zoet. Van vol rood tot aan mousserend en prikkelend. Een gebied waar iedereen zijn favoriete wijn vindt.

Overzicht

Loire in een oogopslag

Wanneer we inzoomen op de Loire zien we al gauw dat het merendeel van de wijnen wit zijn. Denk maar eens aan witte wijnen uit Sancerre en Pouilly Sur Loire. Dit zijn nog kleine dorpjes vergeleken met de streken Muscadet Sèvre et Maine en Touraine. Daarnaast worden er nog vele witte wijnen gemaakt in de tussenliggende appelaties.

Het gebied strekt zich uit over een kleine 40.000 hectare met wijndorpen en steden langs de Loire-rivier. Niet alleen zorgt de rivier voor de nodige verkoeling in de zomer, maar ook geeft het de druivenranken voeding en water in de bodem.

Qua druivensoorten vinden we er bijzonder wat, zoals chenin blanc, muscadet (ook wel melon de Bourgogne genoemd) sauvignon blanc, cabernet franc, cabernet sauvignon en pinot noir. Dit zijn de bekendste variëteit, maar er zijn ook diverse inheemse druivensoorten.

Bij het klimaat denken we aan warme zomers en eigenlijk vrij zachte winters vanwege de rivier, de Loire.

Wijngebieden in de Loire

Nantes
Aan de westkust van Frankrijk begint dit gebied en zoals de naam al doet vermoeden is Nantes de hoofdstad van het gebied. In het gebied is de muscadet de belangrijkste factor voor het maken van wijn. Deze wordt lokaal ook wel melon de Bourgogne genoemd, zoals boven vernoemd.

Anjou Saumur
In de AOC kunnen zowel witte, rode, rosé als zoete wijnen gemaakt worden. Daarbij zijn de witte wijnen voornamelijk bekend van de chenin blanc-druif. De rode wijnen vallen in de appellatie AOC Saumur Champigny. Menigeen vindt dit de beste Loire-wijnen die er zijn. Wanneer je een rode Saumur drinkt is de cabernet franc de hoofddruif, soms aangevuld met cabernet sauvignon.

Touraine
Ligt midden in het Loire-gebied. Bekendste wijn van het gebied is de Touraine sauvignon blanc. Waarbij Touraine in zijn geheel ook meer bekendstaat voor de Touraine witte wijn, dan de Touraine rode wijn. Desondanks zijn er ook uitstekende wijn te vinden van cabernet franc en gamay. Naast dat de wijnstreek bekend staat onder de naam Touraine, heet het gebied in de volksmond Tours.

Orleans
Redelijk klein gebied met wijnen gemaakt voornamelijk van de cabernet franc-druif. Het licht ten zuiden van de Loire-gebied en we zien vrijwel geen wijnen uit de regio in Nederland.

Centre
Verreweg de bekendste wijnstreek van Noord-Frankrijk is Centre. Dit komt waarschijnlijk door de bekendste Franse wijnen uit Sancerre en Pouilly Sur Loire. Uit Pouilly Sur Loire komt de overbekende Pouilly Fumé. Naast deze twee bekende dorp ligt ook Menetou Salon hier nog. We kunnen rustig stellen dat dit één van de mooiste wijnstreken van Frankrijk is.

Wijn proeven uit de Loire

Wil je een keer wijn proeven uit de Loire? Dan ben je bij onze wijnwinkel in Breda aan het goede adres. Wij organiseren proeverij op maat en laten de wijnen proeven die jezelf kan uitkiezen. Kijk eens op onze pagina ‘wijnproeverijen’ en lees alles over deze proeverijen. Wij hebben wijnen uit Chinon, Saumur, Sancerre, Pouilly Sur Loire, Saint Nicolas de Bourgueil en Savennières.

Loire wijn kopen bij Best Bottles

Best Bottles heeft alles qua het kopen van Loire wijn. Zo hebben we een uitgebreide assortiment aan wijnen uit verschillende regio’s zoals boven vernoemd. Wat dat je van een witte wijn uit Saumur of een rode wijn uit Chinon? De Loire is wellicht de mooiste wijnstreek van Frankrijk en dat vinden wij ook! Bezoek onze wijnwinkel aan het Graaf Hendrik III Plein 21-25 of bestel direct in onze webshop.