Viognier

Geurig, rijk en aromatisch

Viognier is een druif die zeer aromatische is alom geliefd. Wij zijn ook fan van deze elegante en geurige wijn. Waarom? Lees hieronder ons verhaal over de viognier-druif!

Viognier, geurig, rijk en aromatisch

Viognier is een druivensoort dat door de heel de wereld staat aangeplant. Van Australië tot Frankrijk en van Chili tot Zuid-Afrika, dit druivensoort is enorm populair in heel de wereld. Wanneer we kijken naar de verschillende stijlen viognier zien we dat in Frankrijk de viognier in de Rhône-vallei vaak heel expressief en geurig is met een mineraal droge afdronk, terwijl in de Languedoc de druif juist veel steenvruchten laat zien en rijk aromatisch aandrinkt en zelf een beetje zoetig kan zijn. Ook wordt viognier in deze regio vaak gecombineerd met chardonnay, zo kan je vaak op het etiket viognier/chardonnay of andersom lezen.

De nieuwe wereld viognier zoals in Zuid-Afrika en Chili is vaak voller en heeft meestal wat meer tropisch fruit en een onderliggende houtlagering. De mineraliteit die de Rhône viognier geeft is vaak verdwenen voor een geconcentreerde sappige wijn. Allebei de stijlen hebben zo hun voorkeuren. Dan hebben we dus ook viognier uit Australië en deze wordt vaak verbouwd in de niet te warme gebied, waardoor deze dan weer veel op de Franse variant lijkt. Daarbij zijn de wijn meestal iets eenvoudiger en toegankelijker dan bijvoorbeeld een Condrieu.

Oorsprong

Er is niet een duidelijk oorsprong aan te wijzen voor de viognier-druif. Wat wel bekend is, dat dit één van de oudste druiven is die er bestaan. Als kenners het over de oorsprong hebben komen 2 gebieden steeds terug, namelijk Dalmatië in Kroatië en de Rhône, daar zouden de Romeinen de druiven hebben geplant. Wanneer we kijken naar de naam zien we dat deze vernoemd is naar de Franse stad Vienne. De uitspraak van viognier best ingewikkeld zijn. Sommige mensen zeggen fonetisch gezien vwa-njee, maar de correcte uitspraak is vie-ò-njee. Deze uitspraak van viognier is natuurlijk zo in Frankrijk, in andere talen kan deze op een andere manier worden uitgesproken. Echter is het een van oorsprong klassiek Franse druif, dus spreken we deze op de bovenstaand manier uit.

Wijnbouw

Het druivensoort viognier is niet makkelijk om te verbouwen. De wijnstokken staan vroeg in bloei en zijn vaak kwetsbaar voor ziektes. Daarnaast bevat de druif ook veel suiker en heeft deze weinig zuurgraad. Daarvan is het bijkomend nadeel dat veel suiker zorgt voor veel alcohol en dat is vaak in het nadeel van de wijnmaker. Daarmee is het beheersen ervan vaak een grote uitdaging.

Bij perfecte rijping heeft viognier een lage opbrengst. Bij niet perfecte rijping krijg de druif een astringente smaak en bij te late pluk wordt de witte wijn vaak te romig en olieachtig. De best viognier bestaat uit een combinatie van rijk steenfruit met veel aroma en geurigheid. Daarnaast een mineraal geurige afdronk met wellicht een klein tikje hout. Voor iets meer aroma kan een wijnmaker kiezen voor een rijping sur lie of een malolactische gisting. Bij het eerste proces rijpt de wijn op zijn eigen gisten. Daarentegen is het twee proces een omzetting van appel naar melkzuur, wat zorgt voor extra zachtheid en romigheid.

Veel gestelde vragen

Hoe smaakt een viognier?

Zoals boven beschreven is een viognier vaak geurig met aroma’s van lokale kruiden en steenvruchten. In de smaak komen de tonen van steenvruchten terug in combinatie met expressie van terroir en gedroogde vruchten. Bij het toevoegen van hout krijgt de wijn vaak een wat romige en rokerig karakter bovenop de smaak.

Wat voor een soort wijn is een viognier?

Viognier is een medium droge wijn met een lage zuurgraad. Dit geldt voor de borrelwijnen en makkelijk te drinken wijnen bij gerechten. Bij toevoeging van rijping of hout krijgt de wijn een vollere smaak met rokerigheid en warmte.

Is viognier droge wijn?

Ja, bij normale vinificatie is viognier vaak een wijn die droog van smaak is. Niet te vergeten is dat viognier een druivensoort is. Echter wanneer er wijn van gemaakt is, is deze dus vaak droog en geurig.

Viognier bij welk gerecht?

Viognier is heel erg dynamisch inzetbaar. Zo kan deze goed bij een gerecht van schaal-en schelpdieren met wat pittigheid, maar kan het ook goed bij Aziatische gerechten. Ook kan de wijn goed bij geurige gerechten met rijst of orzo.

Wat is het verschil tussen chardonnay en viognier?

Chardonnay en viognier zijn in onze ogen zeer verschillende druivensoorten. In de basis is chardonnay namelijk een druif met veel citrusfruit en mineraliteit. Tegenover viognier die juist zeer aromatisch en veel steenvruchten laat zien. Wanneer er hout toegevoegd wordt is viognier heel erg expressief en versterkt dit de smaak van steenvruchten. Daarentegen is chardonnay juist vet en romig met tropische fruit met rokerige tonen. Veel verschil dus.

Is het verstandig om een chardonnay viognier te kopen?

Ondanks dat de stijlen van wijn heel verschillend zijn passen de druiven in een blend goed bij elkaar. De minerale toets van chardonnay past goed bij de geurigheid van viognier. Om de vraag te beantwoorden, Ja het is verstandig om deze te kopen. Of deze bevalt hangt af van je eigen smaakpalllet.

Wat is de beste viognier?

In iedere prijsklasse zijn er goede wijn gemaakt van viognier, maar hieronder ons lijst met 5 toppers:
1. Laurent Miquel – La Verité Viognier
2. Jean Claude Mas – Espirit du Silène Viognier
3. Viña Chocàlan – Viognier
4. Château Fontarèche – Viognier Les Mijanelles
5. JQ - Viognier

Viognier kopen bij Best Bottles

Koop je favoriete viognier bij onze wijnwinkel in Breda of kijk op onze webshop.
Wij garanderen een snelle levering en de juiste service. Kortom koop je favoriete viognier bij Best Bottles!