primtivo

Het zonnetje in huis!

Primitivo is een druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de Zuid-Italiaanse regio Puglia. De wijn die wordt geproduceerd uit deze druif staat bekend om zijn volle smaak en redelijk hoge alcoholgehalte. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over Primitivo, van de geschiedenis tot de smaak en hoe je deze wijn het beste kunt drinken.

 

De geschiedenis van Primitivo wijn

De Primitivo druif is al eeuwenlang verbouwd in Puglia, maar pas in de 19e eeuw werd de wijn geïntroduceerd bij de rest van de wereld. Het duurde echter nog een tijdje voordat de populariteit van de wijn echt begon te groeien. Pas in de jaren 90 begonnen wijnliefhebbers wereldwijd de Primitivo te ontdekken en te waarderen. Tegenwoordig is primitivo niet meer weg te denken uit de Nederlandse wijnschappen!

De smaak van Primitivo

De Primitivo druif heeft een dikke schil en is zeer suikerrijk, wat resulteert in een wijn met een tamelijk hoog alcoholgehalte. De smaak van Primitivo is vol en krachtig, met tonen van rijp fruit, zoals pruimen, bramen en kersen. Door het hoge alcoholgehalte heeft de wijn een warme afdronk, die bijna iedere wijnliefhebber lekker vindt. Daarom vallen de goedkopere primitivo’s vaak ook al goed in de smaak. Wij hebben een aantal toppers van San Marzano!

Hoe drink je de rode wijn?

Primitivo is een rode wijn die het beste gedronken kan worden bij een temperatuur tussen de 16 en 18 graden Celsius. Het is een perfecte begeleider van rood vlees, wild en pittige kaassoorten. Ook kan de wijn goed worden gedronken bij gerechten uit de Mediterrane keuken, zoals pasta's en pizza's.

Bekende Regio’s voor het maken van Primitivo

De meeste bekende regio voor het maken van primitivo rode wijn is Manduria. Hier wordt de Primitivo di Manduria vervaardigd. Primitivo di Manduria is als het ware een soort signatuurwijn van geheel Puglia. Door de kenmerkende stevige stijl is de wijn geliefd door alle wijnliefhebber.

Naast Primitivo di Manduria is er ook Primitivo del Salento. Deze Primitivo del Salento is vaak iets toegankelijk dan de grote broer uit Manduria. Dit wil niet zeggen dat deze wijn minder goed of minder smakelijk is. Deze rode wijn uit Salento is vol en stevig met een fijn toegankelijk rode afdronk.

Veel gestelde vragen

Wat is een Primitivo wijn?

Primitivo wijn is een rode wijn uit het zuiden van Italië uit Puglia. In het Nederlands heet de wijnstreek Apulië. Deze wijn geeft vaak een volle rijke toon van donker fruit met smaken van bessen, kersen en zwoele tonen van de zon. Bekende voorbeelden zijn de Salento Primitivo en de Primitivio di Manduria.

Wat betekent Primitivo?

Primitivo betekent vrij vertaald ‘eerste’. Dit komt doordat het druivensoort vrij snel rijpt. Dit komt mede door de vele zonuren die het krijgt in het Zuid-Italiaanse Puglia. De Puglia Primitivo is daarom ook de bekendste primitivo van de wereld. Daarnaast bestaat er ook zinfandel uit Amerika. Dit is de lokale naam voor primitivo in het land. Kijk bijvoorbeeld eens naar de prachtige Kendall-Jackson Zinfandel.

Hoe smaakt de wijn?

Afhankelijk van het gebied waar dit druivensoort vandaan komt smaak de primitivo vaak niet te droog en heeft een romige sappige smaak van donker fruit met zwoele ruime tonen van gestoofd rood fruit. Lengte, sappigheid en zeer warme tonen maakt de wijn tot een favoriet van velen.

Welke druif is primitivo?

De primitivo hetzelfde druivensoort als Zinfandel. Deze groeit voornamelijk in Zuid-Italië en geeft gulle, zwoele en sappige wijnen.

Hoe lang kan je een primitivo wijn bewaren?

Gemiddeld kan een wijn uit Puglia 3 tot 5 jaar mee. Maar de signatuur wijnen zoals De Feudis Ottocente kunnen makkelijk 10 tot 15 jaar rijpen.

Wat kost een primitivo uit Puglia?

Er zijn verschillende prijscategorieën waarin je Primitivo kan kopen. Wij hebben al een hele lekkere primitivo vanaf 8,50, namelijk De Feudis Primitivo. Natuurlijk zijn er ook veel in het segment 10 tot 15 euro en daarboven. Check onze webshop voor de mooiste en lekkerste primitivo wijnen.

Lees ook: