Chardonnay

De bekendste witte druiven van de wereld heet chardonnay. Dit druivensoort komt bijna overal voor en is een soort kameleon, want de druif heeft een geweldig aanpassingsvermogen. Van Champagne tot een houtgerijpte blockbuster, overal komen we chardonnay tegen. 

Als je aan wijn denkt, denk je al snel aan chardonnay. Deze druif is internationaal zeer bekend door zijn rijke en volle smaken. Naast deze smaken heeft de druif ook een lage zuurgraad, waardoor deze alom zeer geliefd is. chardonnay kan voorkomen in verschillende smaaktypes, te denken valt aan:
- Vol en rond
- Fris en mineraal
- Vol en houtgerijpt
- Fris met een fijne houtrijping.
Kortom is chardonnay niet meer weg te denken uit de wijnwereld en is de deze mateloos populair in heel de wereld.

Is chardonnay een droge wijn?

Chardonnay is ten eerste een druivensoort en is daarom niet per se een wijn. Wanneer men wijn van chardonnay maakt is deze vaak droog en meestal houtgerijpt. Door een tweede gisting, die malolactische gisting heet krijgt de wijn de bekende ronde of wel vette smaak

Wat voor een soort wijn is chardonnay?

In de wijnwereld is chardonnay vaak een witte wijn met weinig zuren en veel rondheid en karakter. Bekende voorbeelden waar hout gebruikt wordt zijn vaak de wijnen uit de Nieuw-Wereldlanden, zoals Argentinië, Chili en Amerika. Voorbeeld van geen houtgebruik kun je vinden in Zuid-Afrika als ‘Unwooded’ of in Chablis, waar in de betaalbare varianten geen hout gebruikt wordt.

Wat zijn de kenmerken van het druivensoort chardonnay?

Door de relatief lage zuurgraad van chardonnay is de wijn vaak fruitig en toegankelijk.
Daardoor is de wijn ook vaak goed in combinatie met hout. Waar tegenhanger sauvignon blanc vaak groener is en meer zuren heeft is chardonnay dus vaak tropisch en rijk met tonen van citrus.

Wat is de beste tempratuur voor het drinken van chardonnay?

Chardonnay is een witte wijn die je vaak wat minder koud drinkt. Daardoor komt het bouquet van fruit en de houtzuurbalans beter tot zijn recht. Zelfs bij de allergrootste chardonnay wijnen van deze aarde kan een karaf uitkomst bieden om het hout te balanceren. Een goede chardonnay kan dan ook het beste gedronken worden tussen de 10 en 12 graden.

Welke chardonnay is lekker?

Er zijn duizenden chardonnay wijnen in de wereld en het is heel moeilijk om de lekkerste aan te wijzen, maar wij hebben natuurlijk een uitgebreid aanbod.
Denk bijvoorbeeld aan de Best Bottles chardonnay met duidelijke houtrijping en fijne tropische tonen uit Languedoc. Of de prachtige Puligny Montrachet van Domaine Pillot uit de Bourgogne. Niet te vergeten de heerlijke Vina Chocàlan Chardonnay of de topper van Castello Banfi. Er zijn nog veel mee fantastische witte wijnen van chardonnay in het assortiment. Deze kan je bekijken in onze webshop.