Zuid-Afrikaanse wijn

Zuid-Afrika staat al jaren aan de top in Nederland

Wanneer we praten over Zuid-Afrikaanse wijn is er een groot gamma aan wijnen wat er naar Nederland geëxporteerd wordt. Deze wijnen zijn inmiddels niet meer weg te denken in de Nederlandse wijnhandels. Bovendien zijn er ook diverse Nederlanders die de wijndroom achter na zijn gegaan in Zuid-Afrika zelf. Zo hebben wij de Zuid Afrikaanse wijn van Clouds Estate. Dit wijnhuis is in eigendom van Jolanda van Haperen en Paul Burema.

Clouds Estate Logo, Zuid-Afrikaanse wijn

Overzicht

Zuid-Afrikaanse wijn

Zoals aangenomen is en wordt zou er al zo’n 7000 jaar geleden wijn gemaakt worden in Zuid-Afrika. Echter is het pas vanaf 1656 bekend geworden aan de hand van Jan van Riebeeck. Van Riebeeck is daarom ook de grondlegger van de wijnbouw in Zuid-Afrika. Destijds plantte hij de eerste wijnstokken in de Kaap. Daarna een aantal jaren later was het 2 februari 1659 een fameuze datum, want destijds is de eerste Zuid-Afrikaanse Kwaliteitswijn gemaakt.

Vervolgens eind 17e eeuw komt er een golf van kennis binnen in Zuid-Afrika wat zorgde voor een geweldige upgrade van de Zuid-Afrikaanse wijngebieden. Hierbij namen de Fransen hun kennis en financiën mee om geweldige hoge kwaliteitswijnen te produceren. Ondanks de geweldige ontwikkelingen in het wijnland stokte de productie door het gebrek aan financiën in de 18e eeuw die volgde. Dit leidde tot een te kort aan houten vaten voor zowel het maken als bewaren van de Zuid-Afrikaanse wijnen.

Zuid-Afrikaanse wijn in het begin van de 19e eeuw

Begin van de 19e eeuw was er vervolgens de bezetting van Engelsen. Hierdoor kwam er een geheel nieuwe afzetmark en de bloei van de Zuid-Afrikaanse wijn ging gestaag verder. Bovendien volgde ook nog de Phylloxera plaag in 1886. Daarnaast zorgde de Boerenoorlog in het land ervoor dat de wijnbouw ook nog eens stilstond.

In de 20e eeuw komt er opnieuw een piek in de productie vanwege de onderstokken die kwamen uit Amerika. Deze stokken zijn resistent tegen Phylloxera en daardoor kon de productie voort. Er kwamen zelfs enorme overschotten in het geweldige wijnland.

Als laatste bekende gebeurtenis was het in 1925 Izak Perold die cinsault en pinot noir kruistte naar de overbekende pinotage. Deze druif werd in de arm gesloten als eigen druivensoort in Zuid-Afrika.

Zuid-Afrikaanse vlag

Zuid-Afrikaanse wijngebieden

In Zuid-Afrika is de indeling van de wijnstreken verschillend dan de meer bekende wetgeving in Frankrijk. In Zuid-Afrika komt de herkomstplaats op de eerste plaats. Dit is een afgebakend gebied dat redelijk klein kan zijn als bijvoorbeeld een wijngaard van een domein of een heel groot, zoals een heel wijngebied.

De indeling loopt alsvolgt:
In Zuid-Afika is de kleinste herkomstplaats ‘estate’. Op de wijnflessen staat dit ook vernoemd. Voorwaarde van deze naam is dat de wijnen van één estate moeten komen en van eigen wijngaarden.

Een ward is een verzameling wijndomeinen die meestal onderdeel zijn van een district. Bij het in kaart brengen van deze ward gaat met uit van strenge regels aangaande de bodem, het klimaat en de ecologische factoren. Deze moeten hierin zorgen voor een uitzonderlijk karakter in de wijnen. Bekende wards zijn bijvoorbeeld Constantia en Franschhoek.

Districts in Zuid-Afrika

Daaropvolgend is er ‘een district’. Hierbij gelden vrijwel dezelfde criteria als een ward. Echter is het gebied vele malen groter. Bekende districten zijn Stellenbosch, Paarl en Robertson.

Ten slotte is er ook nog ‘een region’. Zoals bijvoorbeeld Coastal region. Dit is een verzameling districten. Hiermee krijgt de producent de mogelijk om wijnen te maken die uit verschillende districten komen, maar toch een herkomstbenaming krijgen. Als vergelijking kan je AOC Bordeaux zien.

Druivensoorten Zuid-Afrika

Wanneer je Zuid-Afikaanse witte wijnen of Zuid-Afrikaanse rode wijnen gaat kopen is het handig om te weten welke druivensoorten bekend zijn in het gebied. In het land zijn er zo’n 70 verschillende druivensoort toegestaan om te verbouwen volgens de wetgeving. Daarbij mogen de druivensoorten vermeld staan op het label als er 75% van minimaal één druivensoort gebruikt is. Voor export moet dit minimaal 85% zijn.

Bij de Zuid-Afrikaanse witte wijnen is het areaal van aanplant iets groter dan de rode wijnen met zo’n 55% van de aanplant. Dit betekent dus dat er voor de Zuid-Afrikaanse rode wijnen nog 45% overblijft voor de aanplant van blauwe druivenrassen. Bekende druivensoorten die veel aangeplant staan zijn:
Voor Rood

Voor Wit

  • Chardonnay
  • Sauvignon Blanc
  • Chenin Blanc ookwel ‘Steen’
  • Viognier
  • Roussanne

Zuid-Afrikaanse wijn kopen

Waar kan je de beste Zuid-Afrikaanse wijn kopen? Uiteraard bij ons. Bekijk ons uitgebreide aanbod in onze wijnwinkel in Breda of check onze webshop en raak overtuigd van de klasse van Zuid-Afrika!

Zuid-Afrikaanse wijn als relatiegeschenk of als proefpakket?

Dat kan! Kijk snel op een van onze pagina’s en kies je proefpakket of relatiegeschenk.
Alle pakketten en geschenken kunnen aangepast worden naar persoonlijke voorkeur.

Veel gestelde vragen

Wat is het bekendste wijngebied van Zuid-Afrika?

Voor de meeste mensen is Stellenbosch het bekendste en beste wijngebied van Zuid-Afrika.
Mede door de bekende instituten en grote wijnen uit het gebied is het zeer bekend geworden. Wij hebben het geweldige Clouds Estate uit deze regio.

Wat is het bekendste druivensoort van Zuid-Afrika?

Het meest bekende druivensoort van Zuid-Afrika is Chenin Blanc. Lokaal wordt deze druif ook wel droë steen genoemd. Voor de Zuid-Afrikaanse rode wijnen is pinotage het bekendste druivensoort.

Wat is het meest gebruikte druivensoort in Zuid-Afrikaanse wijn?

Voor wijn in Zuid-Afrika is chenin blanc het meest aangeplant. Deze druif is de nationale knuffelbeer en is door iedereen geliefd. Hier zijn hele goede wijnen van gemaakt, maar ook heel veel slobbermateriaal. Kijk dus goed uit bij het kopen van Zuid-Afrikaanse wijnen welke chenin blanc je koopt.