Spanje

Spanje, wijnland met vele mogelijkheden

In de wijnwereld is Spanje een land dat niet meer weg te denken valt als één van de top producerende landen. Het land heeft vele grote wijnen voortgebracht, te denken valt aan Dominio do Pingus, Tempos Vega Sicilia en Belondrade Y Lurton, maar produceert daarentegen ook een hele grote hoeveelheid bulk, wat maakt dat Spanje op een derde plaats staat in de wereld qua productie. Niet alleen qua productie van wijn is Spanje een groot land, maar ook heeft het de meeste wijngaarden van de hele wereld.

Overzicht

Soorten Rode wijn uit Spanje

Rode wijnen uit Spanje zijn het meest bekend in de wereld. Dit komt door de kenmerkende en beroemde appellaties Rioja en Ribera del Duero. Deze gebieden zijn het meest bekend vanwege de grote wijnhuizen die hier liggen. Uiteraard bekend geworden van de wijnen die gemaakt worden van de tempranillo-druif. De Spaanse wijnen uit Rioja zijn een schoolvoorbeeld van hoe Spanjaarden wijn maken. Vaak met een aanduiding van de lagering en houtrijping op het etiket.

Spaanse vlag

Spaanse wijngebieden, naar Wijnkaart Spanje van noord naar zuid.

In het noordenwesten ligt de appellatie Galicië met de bijbehordende Mencia-druif. Deze wijnen zijn vaak fris en mineraal met een fijne zuurgraad. Kersen, rood fruit en veel lengte maken deze wijnen zeer interessant.

Naast deze appellatie vindt men Baskenland met als bekendste wijn de Txakolina. Deze wijn is bekend geworden door de licht oxidatieve stijl en de fijn drogende smaak die ideaal combineert met schaal- en schelpdieren. Txakolina is dan ook vaak vernoemd als beste Spaanse wijn uit dit gebied.

Een stukje meer naar het oosten is daar Castillo Y León met de bekendere appelaties Ribera del Duero en Rueda. De stevige blockbusters gemaakt van tempranillo uit Ribero del Duero en frisse minerale wijnen gemaakt van de verdejo uit Rueda. Beide Spaanse wijngebieden hebben een ongekende reputatie in de wereld.

Oostelijker in Spanje

Hiernaast iets oostelijker richting De Pyreneeën ligt La Rioja. Spaanse wijn uit Rioja verdiend een eervolle vermelding, omdat dit wellicht de meeste bekende streek is uit heel het land. Wijmhuis die al honderden jaren oud zijn en de wijnen die soms ook zo lang kunnen rijpen. Vaak wordt gezegd dat de beste Spaanse rode wijn uit La Rioja komen.

Een stukje oostelijker op de Spaanse wijnkaart vinden we Aragón, een relatief minder bekende appellatie, wat niet betekent dat er weinig wijn gemaakt wordt. Meeste bekende plaats is hier Catalayud, met stevige Spaanse rode wijnen.

Catalunya

Uiterst oostelijk aan de noordkant ligt Catalunya. Hier zijn de grote Cava-wijnen van de wereld geproduceerd. Deze mousserende wijnen zijn zeer bekend in heel de wereld. Één van de Spaanse wijngebieden met het meeste allure. Te meer ook omdat in dezelfde regio het pittoreske Priorat ligt met terrassenbouw. Dit wijngebied is opgenomen in de Wereld Unesco Erfgoedlijst. Hier zijn de rode wijnen vaak  gemaakt carignan, lokaal cariñena genoemd.

Los Amigos Cava

Midden Spanje

In het midden van Spanje zijn 3 zeer grote wijngebieden. Gek genoeg zijn deze een stuk minder bekend dan de hiervoor genoemde Spaanse wijngebieden die meer noordelijk liggen. Desalniettemin komen er wijn uit Extremadura, Castilla La Mancha en Valencia. Het meest bekende gebied is hier Valencia met als bekendste appellatie Alicante. Hier zijn de Spaanse rode wijnen vaak gemaakt van de mouvèrdre-druif. Uiteraard zijn in de ze regio’s genoeg Spaanse rode wijnen gemaakt van tempranillo.

In het zuiden zijn er nog 2 gebieden van aandacht met Andalusië. Hier komen de beste Spaanse sherry’s vandaan. Bekende plaatsen zijn Malaga en San Lucar de Barameda. Daarnaast ligt Murcia met als bekendste gebied Jumilla, hier komen ook rode wijnen gemaakt van de Mouvèrdre-druif vandaan.

Bekende druivensoorten uit Spanje

De meest bekende druif van allemaal waar Spaanse Rode wijnen van gemaakt wordt is tempranillo. De druif kenmerkt zich door een vaak lage zuurgraad en een goede affectie met houtrijping. Dit blijkt wel uit de wetgeving rond rijping en houtrijping. De tempranillo-druif kan hiermee in verschillende gedaantes in het glas komen:

  • Joven is de jongeste variant, waarbij de wijn geen houtrijping krijg of minder dan 6 maanden. Door de jonge tonen van het fruit kan deze wijn goed gekoeld gedronken worden of als borrelwijn. Geen bewaarpotentieel
  • Crianza is een stijl die minimaal 2 jaar rijping moet hebben gehad, waarvan 6 maanden op eikenhout. Voor wit en rosé geldt een minimale rijping van 1 jaar met 3 maanden rijping op hout.
  • Reserva is een stijl Rode Spaanse wijn die minstens 3 jaar rijping krijgt met daarbij minimaal 1 jaar op houten vaten. Voor wit en rosé daarentegen geldt minimaal 2 jaar rijping, waarvan 6 op hout.
  • Gran Reserva is de meest exclusieve in zijn soort met 5 jaar rijping en daarvan 2 jaar op hout. Witte wijn en rosé mogen deze benaming na 4 jaar rijping voeren, waarvan 6 maanden op hout.

Overigens gelden deze rijpingen niet alleen voor tempranillo, maar ook voor de overige druivensoorten in Spanje.

Airén

Niet alleen de minst bekende druif van Spanje, maar wel de meest verbouwde druif van Spanje. Wijn van deze druif is vaak gebruikt in de Spaanse brandy. Dit geeft aan dat het druivensoort vaak niet geschikt is om hele mooie wijnen van te maken. Toch gebeurt het hier en daar, zoals in La Mancha.

Garnacha uit Spanje

Voor mij persoonlijk één van de meest onderbelichte druivensoorten. Deze soort kan voorkomen in zowel wit als rood. Hoewel men vaak denkt dat  de beste Spaanse rode wijn gemaakt is van tempranillo is het tegendeel misschien wel waar. De garnacha heeft een heel eigen stijl Spaanse rode wijn met veel geur, met tonen van chocolade, karamel en tabak. De elegantie is vaak groter dan de bekende tegenpool uit Rioja. Witte wijnen van deze druif zijn vaak heel geurig en rijk met een mineraal droge afdronk. De stijl doet een beetje oxidatief aan, mar dit is heel normaal en gebruikelijk.

Veel gestelde vragen

Wat is de beste Spaanse wijn?

Wanneer we kijken naar ons eigen assortiment aan Spaanse wijnen zijn er een aantal die zeker een vermelding verdienen.

  1. Dominio do Pingus
    Cult rode wijn gemaakt van de Tempranillo-druif. Super wijnmaker Peter Sisseck staat aan het hoofd van het wijnhuis. Een ongekende mooie wijn die jaren en jaar mee kan.
  2. Castillo Ygay – Gran Reserva
    Tophuis Castillo Ygay maakt fenomenale Spaanse rode Rioja wijnen. Een ongekende rijping, warmte kruidig en een geweldig bewaarpotentieel maakt deze wijn misdadig lekker.
  3. Los Amigos Brut een top project van Best Bottles, waarmee we willen laten zien dat borrelen goed kan gaan met een geweldige en betaalbare Cava.
  4. Pedro Escudero Verdejo Valdelagunde is naar onze mening de beste te kopen verdejo tot 10 euro. Zodoende één van de beste Spaanse witte wijnen!

Natuurlijk zijn er nog veel meer wijnen die in het lijstje kunnen horen, maar deze highlights wilden we toch even noemen.

Wat is een bekende wijnstreek in Spanje?

Er zijn meerdere bekende Spaanse wijnstreken, maar de meest bekende wijnstreken zijn La Rioja, Ribera del Duero, Rueda en Catalunya. Naast deze gebieden is Priorat misschien wel het mooiste gebied van Spanje. Dit zorgt mede voor een notering in de Wereld Unesco Erfgoedlijst.

Wat is een goede Spaanse wijn?

Een goede Spaanse wijn is er één die goed gemaakt is, zonder te veel kunstmatigheden. Naar onze mening één met niet te veel hout, maar wel een mooie houtrijping. Te denken valt aan Dominio do Pingus PSI, waarbij het verhaal ook nog eens heel erg mooi is. Bij deze wijn zorgt Peter Sisseck van Dominio do Pingus er voor dat de lokale boeren de druiven mogen telen die in deze wijn verwerkt worden en hiervoor leert hij deze boeren het proces van biodynamisch wijn maken!

Is een Rioja-wijn zoet?

Over het algemeen is een wijn uit Rioja niet zoet. De rode Spaanse wijnen uit Rioja zijn vaak stevig met een fijne houtrijping. De witte wijnen vaak droog met een fris karakter. Ook deze wijn krijgen meestal een houtrijping, maar deze is vaak niet overheersend. Kortom een wijn uit Rioja is niet vaak zoet.

Is Rioja uit Spanje altijd tempranillo?

Een rode wijn uit Rioja wordt vaak gemaakt van tempranillo. Deze druif is het meest bekend geworden in deze regio. Echter is het niet zo dat een Rioja altijd voor 100% uit tempranillo hoeft te bestaan. Naast tempranillo zijn vaak gekozen druiven in een rode Rioja bijvoorbeeld mazuelo en graciano.

Wat eet je bij een wijn uit Rioja?

Een rode wijn uit Rioja combineert vaak goed bij varkensvlees, te denken valt aan varkenshaas of varkensoester. Daarnaast kan het goed bij gerechten van de barbecue als de wijn een lange houtrijping heeft gehad.  De witte wijnen uit Rioja kunnen goed bij ziltige of vette visgerecht. Ook wit vlees met een iets romige saus is aan te raden.

Welke wijn gaat goed bij Tapas uit Spanje?

Afhankelijk van het type gerecht past een stevige Spaanse Rode wijn uit Rioja of Jumilla goed bij Tapas. Dit komt doordat de gerechten vaak hoog op smaak zijn, hier mag een stevige wijn naast staan om overeind te blijven. Bij tapas met schaal- en schelpdieren of vis kan een verdejo uit Rueda een goede optie zijn.