Een wereld aan mooie rosé wijnen
Best Bottles selecteert de lekkerste en meest bijzondere rosé wijnen die zowel lekker zijn in het voorjaar of gastronomisch goed inzetbaar zijn.
Daarbij is de combinatie van eigen import en exclusieve ingekochte wijnen is dit een uniek concept in Nederland.
Naast onze topmerken zoals: AIX, Miraval, Regaleali, Masca del Tacco en Château Musar hebben we hele betaalbare variante zoals de zonnige Laurent Miquel of de fijnzachte Saint Felix Rosé.
Rosé maken
In Nederland is rosé al jarenlang een zomerse knaller en drinken we er heel wat op het terras.
Wist je dat het op vele verschillende manieren gemaakt kan worden? Bijvoorbeeld met softpressing, hierbij perst de wijnmaker de blauwe druiven zeer licht zodat er een zeer licht kleur ontstaat, denk hierbij aan blush.
Daarnaast heb je de klassieke saigneemethode waarbij je de wijn laat bloeden, door de kleur aan de onderkant uit de cuve te halen. Deze methode is ook wel bekend onder de naam Provencemethode, omdat het vaak in de Provence is toegepast. Uiteraard is er ook nog de mengmethode, deze is in de regel enkel toegepast in de Champagne. Daarbij komt dat het alleen daar is toegestaan.
De rosé smaak van Best Bottles
Hoe smaakt rosé is dan de grote vraag die blijft kleven. En dat is vrij gemakkelijk en toch redelijk complex uit te leggen. In de basis zijn daar de lichte varianten die makkelijk toegankelijk zijn met smaken van rood fruit. Daarbij valt te denken aan aardbeien, frambozen en rozenbottel.
Vaak in combinatie met een fijne zachte toets van kruiden en mineraliteit. Daarentegen zijn er ook stevige variante met veel kleur en smaak, die een kruidige en complexe toets geven, soms zelfs met een stevige toets hout. Kortom kunnen we allerlei rosé smaken tegenkomen, maar zijn de bovengenoemden de belangrijksten.
Druivensoorten
Welke druivensoorten worden er gebruikt voor rosé?
De overbekende en veelvuldige gebruikte grenache is een must voor wijnmakers uit de Provence. De variant geeft vaak een lichte kleur en veel sappigheid en mineraliteit.
Deze druif geeft vaak een stevigere en rokerige toets aan de rosé met meer bessenfruit dan rood fruit. Voor de iets gevorderde drinker.
De koningin van de elegantie met fijne en sappige toetsen van rode bes en de overduidelijke minerale toets. Heerlijk fruitig en complex.
Meer over rosé