Bodegas Salentein

Bijna iedereen kent de geweldige kwaliteitswijnen van Bodegas Salentein uit Argentinië. Van de Salentein Malbec tot de Portillo Sauvignon Blanc. Iedere wijn is raak! Bovendien te koop bij onze wijnwinkel Best Bottles in Breda. Uiteraard ook in onze webshop.

Overzicht

Bodegas Salentein is gelegen in Mendoza. Dit is een Argentijnse provincie die het synoniem staat voor wijn in Argentinië. In het gebied is de ondergrond zandig en leemachting. Door het droge weer, de hete dagen en zeer koele nachten is deze ondergrond ideaal voor de druivengroei. In het gebied Mendoza zijn 900 bodega’s gevestigd met een 145.000 hectare aan wijngaarden. De enormiteit van de regio kenmerkt de belangrijkheid van het wijngebied in Argentinië

Bodegas Salentein

Uiteraard heeft het land vele verhalen van zichzelf. Daarbij heeft Bodegas Salentein in Argentinië de overtuiging dat zij met kwaliteit en dynamiek de beste wijnen te maken die er beschikbaar zijn.  De Salentein wijnen zijn als gevolg hiervan op een ongekend internationaal niveau en dit zorgt ervoor dat Salentein bij de beste bodegas van het land hoort.

Een nieuwe visie op kwaliteit met een klassieke aanplant in druivensoorten zorgen voor een behoud van oude wijnstokken. Hierbij in combinatie met Europese technologie en geavanceerde apparatuur zorgt voor Argentijnse rode en witte wijn van Bodegas Salentein op een ongekend hoog niveau.

De wijnmakerij

Op een hoogte van 1200 meter boven zeeniveau bevindt de wijnmakerij van Bodegas Salentein. Hier worden en zijn de Salentein wijnen vervaardigd. Deze wijnmakerij ligt midden in het centrum van de wijngaard. Meer dan 49 hectare inheemse woestijngrond is bewaard gebleven en maakt deel uit van het dagelijkse landschap van de wijnmakerij. De westelijk horizon is beschilderd met de toppen van de besneeuwde Andes. Deze bergen kunnen een hoogte bereiken van meer dan 6000 meter. Bodegas Salentein is ontworpen ter vorm en functie.

De kelder van Salentein

Bij het wijnhuis bevinden de kelders zich op ongeveer 9 meter onder de grond en hebben een constante temperatuur van 12 graden Celsius. De luchtvochtigheid van 80% beheerst de omgeving. De Salentein wijnen rijpen in kleine Franse eikenhouten vaten van elk 225 liter. Waarbij in totaal deze kelder 5000 vaten herbergt. Een ander kenmerk van de kelder is de stenen vloer. Geien van een hoger gelegen plaats in de wijngaard vertoont de vloer een belangrijk ontwerp met een sterk symbolische inhoudt. Dit namelijk gebaseerd op een windroos, met elk uiteinde gericht op een windrichting. Hiermee krijgt de kelder een relatie met de rest van de wereld. Voor de constructie van deze prachtige vloer zijn natuurstenen uit Cuyo gebruikt. Daaronder gele kwartsietzandsteen, groene chloriet van de leistenensoort en de rode limonietzandsteen.

Terroir

Drie van de wijngaarden van Salentein bevinden zich op een hoogte tussen de 1050 en 1700 meter boven zeeniveau. De wijngaarden die het hoogste liggen, liggen in de provincie San Pablo Ranch. Ze behoren tot de hoogst liggende wijngaarden van de wereld. De grote hoogte heeft vele voordelen zoals lagere temperaturen en genoeg bevloeiing door regenwater. Mede door de hoogte krijgen de druiven een grote zonne-intensiteit en profiteren deze van lage nachttemperaturen.
Dit zorgt voor volledige rijping van de druiven en een betere balans tussen suikers en zuren.

Het klimaat

Bodegas Salentein is gelegen in Valle de Uco en het klimaat hier is continentaal en moesson. Hetgeen betekent dat praktische elke dag van het jaar het weer droog en zonnig is. De jaarlijkse neerslagniveaus zijn laag. Het sneeuwt zo’n drie keer per jaar. Hierdoor zorgt het weer ervoor dat de druiven gezond groeien en vermijdt de noodzaak van behandelingen tegen vocht en insecten. De Salentein wijnen blijven op deze manier zuiver en extreem goed in balans.

De Bodem

In de wijngaarden is er een gevarieerd aanbod aan bodemsoorten. Over het algemeen zijn ze alluviaal met veel zand met daaronder een stenen bed. Deze kenmerken zorgen voor goede doorlaatbaarheid en drainage. Door deze factoren kan Bodegas Salentein in Valle de Uco een combinatie maken van goede irrigatie, kracht van de wijnstok en kwaliteit van de druivensoorten.

De wijnen van Bodegas Salentein

Zoals eerder vermeld is Salentein een pionier in het maken van premium wijn in de Valle de Uco. Salentein heeft hierbij in Argentinië de perfecte omstandigheden waar de regio in uitblinkt. Te denken valt aan een extreem goede groei van druiven gecombineerd met de uniek kwaliteit van de wijngaarden.

Salentein Barrel Selection

De druivensoort van de wijngaarden komen van 1050 tot 1700 meter hoogte. Hier zijn de bodems steenachtig met een uitstekende blootstelling ten opzichte van de zon. Bovendien zijn ze goed geïrrigeerd door het smeltwater van de Andes. De combinatie zorgt voor een uitstekende expressie in de wijnen. De druiven die verbouwd worden zijn: Malbec, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Sauvignon Blanc en Chardonnay.

Signatuurwijn

Wanneer we kijken naar de bekendste wijnen van het huis staat met stip bovenaan de Salentein Malbec. Deze Salentein Malbec is rijk, vol en kruidig met een enorme lengte. Niet gek dat bijna iedereen de Malbec van Salentein dus lekker vindt. Samen met de Salentein Chardonnay worden deze ook vaak cadeau gegeven. Kortom is de malbec van Salentein echt de signatuurwijn van het huis.

Portillo

De wijn van Portillo ontlenen hun naam aan de historische bergpassage die de Anders verbindt met de Uco-vallei. Tegenwoordig is Portillo ook de beste manier om via de wijn toegang te krijgen tot het fascinerende terroir van de Uco-vallei. De wijnen zijn vaak jong en lekker om zo te drinken, waarbij de Portillo witte wijnen van diverse druivensoorten gemaakt worden. Portillo Sauvignon Blanc is een frisse witte wijn met een uitgesproken minerale toon en lange frisse dronk. Portillo Chardonnay is een volle witte wijn met ronde tonen, rijkheid en veel sap. Aan de andere kant hebben de rode wijnen veel lengte en kruidigheid. Portillo Malbec is een rijke wijn met een mooie houtlagering en een fijne kruidige toets. En de Portillo Merlot daarentegen is een sappige aardse wijn met tonen van zwarte bessen en rijkheid.

Bodegas Salentein kopen bij Best Bottles

Op zoek naar één van je favoriete Salentein wijnen? Dan ben je bij Best Bottles aan het goede adres. Wij hebben de hele range aan wijnen van het huis. Van de Salentein Chardonnay tot aan de Portillo Malbec en zelfde de Elevado serie. Kijk snel in onze webshop voor de beste prijs of de mooiste aanbiedingen van het wijnhuis.