Barolo

Het beroemde dorp waar nebbiolo de koning is!

Barolo is een pittoresk dorpje gelegen in de regio Piemonte in Noord-Italië. Het is vooral bekend om zijn wijnbouw en de productie van de wereldberoemde Barolo-wijn. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de geschiedenis als wijnproducerend gebied, de kenmerken van de Barolo-wijn en wat het gebied nog meer te bieden heeft.

 

 

Overzicht

Geschiedenis van Barolo als wijnproducerend gebied

In Italië heeft het dorp een rijke geschiedenis als wijn producerend gebied. Het werd voor het eerst geregistreerd als een wijnproducerend gebied in de vroege 18e eeuw. De nobele families van Piemonte waren de eersten die de potentie van het gebied als wijnproducerend gebied zagen. In die tijd werd de wijn gemaakt van de Nebbiolo-druiven, die specifiek groeien in de regio Piemonte.

In de 19e eeuw werd deze Italiaanse wijnen internationaal erkend en begon het in populariteit te groeien. Dit was te danken aan de inspanningen van een aantal wijnproducenten uit de regio, die ervoor zorgden dat de wijn van hoge kwaliteit was en wereldwijd bekend werd. Sindsdien heeft de wijnstreek zich gevestigd als een van de belangrijkste wijnproducerende gebieden ter wereld.

Kenmerken van de Barolo-wijn

De rode wijn staat bekend om zijn volle, complexe smaak en aroma. Het wordt gemaakt van 100% Nebbiolo-druiven, die bekend staan om hun hoge tanninegehalte en hoge zuurgraad. Deze druiven worden laat in het seizoen geoogst, waardoor ze rijper en zoeter zijn dan druiven die eerder in het seizoen zijn geoogst.

De Barolo-wijn wordt ook gekenmerkt door zijn lange rijpingsperiode. Het moet minimaal drie jaar rijpen voordat het op de markt wordt gebracht, waarvan ten minste twee jaar in eikenhouten vaten. Hierdoor heeft de wijn een diepere smaak en een meer uitgesproken aroma.

Het gebied waar de rode wijn geteeld wordt

Het gebied waar de druiven worden geteeld, is van groot belang voor de smaak van de nebbiolo gedomineerde wijn. De druiven groeien in de heuvels van de Langhe, die bekend staan om hun kalkrijke bodem en hun gunstige klimaat. Het kalkgehalte in de bodem geeft de wijn zijn unieke mineraliteit, terwijl het klimaat zorgt voor een langzame rijping van de druiven, waardoor ze hun volle smaak en aroma ontwikkelen.

Wat het gebied nog meer te bieden heeft

Naast zijn reputatie als wijnproducerend gebied heeft Barolo nog veel meer te bieden. Het dorp zelf is prachtig en heeft een rijke geschiedenis. Het heeft middeleeuwse kastelen, oude kerken en een aantal musea die de geschiedenis van de regio vertellen.

Het gebied is ook bekend om zijn gastronomie. Er zijn talloze restaurants en trattoria's waar je kunt genieten van de lokale

Barolo kopen bij Best Bottles

Wil je een top wijn kopen? Check dan onze webshop of kom langs in ons wijnhuis aan het Graaf Hendrik III Plein in Breda. Wij hebben altijd een breed assortiment aan zowel courante wijnen als bijvoorbeeld Barolo 2016 als prachtige gerijpte Barolo's. Kortom kom langs en laat je verrassen. 

Veelgestelde vragen

Wat is de druif van Barolo?

Dé druif van Barolo is nebbiolo. Deze druif groeit in heel Piëmont en maakt nergens anders in de wereld zulke kwalitatief hoogwaardige wijnen.

Waarom is de rode wijn relatief duur?

Dit heeft alles met het proces van wijn maken te maken. Dit is een lang proces waarbij de rode wijn op eikenhouten vaten rijpt en ook nog eens een aantal jaar moet rijpen voordat deze op de markt komt. Daarnaast geven de druiven van de nebbiolo wijnstok nou eenmaal weinig sap. Dit betekent dat de wijnboeren het moeten doen met lage opbrengsten. De vraag is wellicht waarom de Lidl wijnen van Barolo dan zo veel goedkoper zijn? Deze vraag is makkelijke te beantwoorden. Want de Lidl koopt de wijnen die niet goed genoeg zijn bevonden om als Barolo door te gaan, maar wel uit het dorp komen, zodoende mogen deze wijnen Barolo heten. 

Wat is de beste Barolo?

Qua prijs-kwaliteit vinden wij de Barolo van Guasti Clemente één van de allerbeste Barolo's die er zijn.
Check snel Guasti Clemente Barolo en koop een heerlijke Barolo waar je nog lang van kan genieten.

Is Barolo een goede wijn?

Als wijnliefhebber is Barolo één van de allerbeste wijnen die je kunt kopen. Rijke smaak met een goede hoeveelheid zuren, waarbij je heel erg lang van kan genieten. Kortom koop een Barolo bij Best Bottles!