Vandaag besteld, binnen 24 uur verzonden (di t/m vr tot 15:00)

Gratis verzending vanaf € 85,- (NL & BE)

Veilig betalen met o.a. iDeal

0

Zoekresultaten /

Marche

Één van de mooiste wijngebieden van Italië ligt aan de oostkust rond de plaatsen Ancona en Pesaro. Voor velen nog niet zo bekend, maar dit maakt het gebied niet minder mooi. Natuurlijk heb ik het over de Marche. In het wijngebied zijn er twee belangrijke druivensoorten: verdicchio, de echte koning van de Marche en montepulciano, wat minder bekend, maar niet minder mooi. Naast deze druiven heeft het gebied veel lokale soorten als pecorino, passerina en bianchello. Ook wordt er gebruik gemaakt van sangiovese, de koningin van Toscane. Italiaanse wijnen die je wilt proeven!

Filters

Prijs

Land

VERDICCHIO IN DE MARCHE

Wanneer we inzoomen op verdicchio komen we dit druivensoort overal tegen eigenlijk in iedere geleding van de Marche wordt er voor witte wijn hoofdzakelijk gebruik gemaakt van verdicchio en dit is niet voor niets! Deze druivensoort is niet zo bekend als chardonnay of sauvignon blanc, maar heeft een enorme lengte, een mooie zuurgraad, het iets olieachtig wat je ook tegen kan komen in een riesling en kan bijzonder goed rijpen. Zodoende zijn er geweldige jonge verdicchio’s die je meteen kan drinken, maar ook riserva verdicchio die je zomaar 5 tot 15 jaar oud kan drinken.

VERDICCHIO KOPEN

In onze winkel kan je prachtige voorbeelden van Azienda Roberto Lucarelli of Monte Schiavo. Roberto Lucarelli is gevestigd in Fano en is wordt gezien als de wijnfluisteraar van Noord-Marche. Zijn specialiteit ligt niet zozeer enkel bij verdicchio, maar in de diversiteit van kwaliteit van alle druiven die verbouwd worden in de Marche. Monte Schiavo daarentegen is zeer goed in het maken van verdicchio en dit is ook de hoofdmoot van het bedrijf. Van een frisse toegankelijke stijl tot een rijke houtgerijpte versie, ze hebben het allemaal. Bovendien maakt het bedrijf verschillende stijlen wijn en hebben wij ook de wijnen van Villa Bizarri in het assortiment, zowel de passerina als de pecorino.

GEBIEDEN VOOR VERDICCHIO IN DE MARCHE

De bekendste gebieden voor verdicchio zijn Jesi en Matelica. Daarbij is Verdicchio dei Castelli di Jesi veruit de bekendste, omdat deze wijnen het meest geïmporteerd worden in Nederland. Echter is Matelica aan het opkomen. Dit komt doordat de stijl van deze appelatie iets mineraliger en verfrissender is. Ideaal bij de zomerse warmte in het gebied.

BIANCHELLO

Bianchello is een druivensoort dat ook zeer speciaal is in de regio. Er wordt gefluisterd dat passerina en bianchello klonen van elkaar zijn, maar bij navraag aan Jan van Azienda Roberto Lucarelli leert dat dit niet het geval is. Echt eigen druivensoorten is ons verzekerd. De bianchello is een soort kameleon. Dit druivensoort belicht alle kanten van het wijn maken, met frisse tonen van sauvignon blanc, maar ook de rondheid en rijkheid van chardonnay herkennen we als we de wijn proeven. Verder verwant de druif ook erg met de verdicchio, want deze stijl vinden de Italianen nou eenmaal erg lekker en wij natuurlijk ook.

MARCHE PASSERINA

Marche Passerina is een dus geen kloon van bianchello, maar een eigen druivensoort dat ook weer erg verwant is aan de verdicchio. Deze druif vinden wij heel interessant omdat er ook een heerlijke elegantie in te vinden is. Zeer goed culinair te gebruiken bij vis- en schaal en schelpdieren. En laat dit net de specialiteit van het gebied zijn bij de lokale restaurants. Overal kan je heerlijke zeevruchten en specialiteiten uit het water genieten.

PECORINO

Dit druivensoort kom je niet zoveel tegen in de Marche, maar is wel degelijk belangrijk om te vermelden, want de wijn geeft een mineraal frisse smaak met een crispy toets van geel en wit fruit. Wanneer we deze proeven worden we tocht wel heel vrolijk. Lichter en frisser dan bianchello, verdicchio en passerina, maar wel met veel karakter en lengte.

MONTEPULCIANO IN DE MARCHE

Lastig voor het druivensoort is dat het ook een plaats in Toscane is, waar we bekende Vino Nobile di Montepulciano van kennen. Vaak ontstaat hierdoor verwarring zijn er gedachtens dat de druif nauw verwant is aan Sangiovese. Echter blijkt dit niet het geval. De druif geeft in de rode wijn warme tonen van donker en rijp fruit. Daarnaast heeft de druif ook rijpe tannines en veel sappigheid. Het bekendste gebied voor het maken van montepulciano is Rosso Conero, eigenlijk een soort Grand Cru gebied. Ook vind je het druivensoort in het wijngebied Rosso Piceno, maar hier is deze vaak geblend met sangiovese om structuur te geven.

SANGIOVESE IN DE MARCHE

Minder bekend en beroemd in het gebied is sangiovese. Deze druif wordt wel gebruikt, maar niet in grote hoeveelheden. Vaak gemengd bij de Rosso Piceno wijnen en af en toe gebruikt om rijke en rijpe wijnen te maken van enkel dit druivensoort. In Toscane echter is dit druivensoort de koningin en gaat er niks boven sangiovese!

SEO tekst wijnhuis
Winkelwagen

Product is toegevoegd aan winkelwagen

18+

We zetten ons in voor verantwoord drinken, dus we moeten controleren of je legaal kunt genieten van onze dranken.

Deze website maakt gebruik van cookies om de beste ervaring op deze website te garanderen. Lees er meer over in onze cookieverklaring.