Griekse wijn

Fijne geurige witte wijnen en stevige rode wijnen van hoge kwaliteit!

Wij importeren Griekse wijn, namelijk Ktima Tselepos uit Peleponessos. Van het wijnhuis hebben een mooie selectie Griekse witte wijnen, voornamelijk gemaakt van de moschofilero-druif. Daarnaast hebben we een selectie Griekse rode wijnen voornamelijk gemaakt van de agiorgitiko-druif. Bijzondere wijnen die niet alleen heel erg mooi zijn maar ook uniek in haar smaak. Maar wat weten we eigenlijk over Griekse wijn?

Overzicht

Zoete Griekse wijn

Veel mensen denken bij Griekenland aan Griekse zoete wijn en dit is helemaal niet zo gek. Dit komt mede door de overbekende Imiglykos rood, dit is een rode zoete Griekse wijn gemaakt van lokale druivensoorten. Vaak zeer goedkoop en zonder veel smaak. Daarnaast bestaat er ook de Imiglykos wit, deze valt in het zelfde genre als de Imiglykos rood. Vooral veel zoet en weinig meer smaak.

Griekse Vlag

Echter zijn er toch veel liefhebbers voor in de regel. Daarnaast zijn er ook veel mensen die de wijnen uit Samos kennen, een eiland dat qua wijn bekend staat om de edel zoete muscat. Zeer de moeite waard om eens te proberen. Hierbij is het wel handig als je van zoete wijnen houdt.

Hoe heet de witte harswijn uit Griekenland?

De vraag hoe heet de witte harswijn uit Griekenland krijgen we regelmatig en ook waarom deze vrij moeilijk te krijgen is. Dit komt omdat Retsina, zoals deze wijn heeft niet voor iedereen weggelegd is. Het is een vrij geurige wijn, die dus ruikt en smaakt naar dennenhars. Echter is het goed gekoeld best lekker, maar wanneer deze opwarmt erg harsig. Dit is niet ieders favoriete smaak. Niettemin is het leuk om deze harswijn uit Griekenland een keer te proberen.

Griekse rode wijn

Wanneer we kijken naar de Griekse rode wijnen die als kwaliteitswijnen mogen worden bestempeld zien we dat er een variatie aan druivensoorten beschikbaar zijn. Zoals gezegd is er de agiorgitiko, die lokaal een grote rol speel, maar zijn er ook internationale druivensoorten zoals cabernet sauvignon en merlot. Bekende druivensoorten zijn tevens Xynomavro voor rood en asyrtiko-druif voor de witte wijnen. Daarbij komt de asyrtiko-druif uit het prachtige eiland Santorini.

Griekse wijn kopen

Bij ons kan je dus heerlijke Griekse wijn kopen van het wijnhuis Ktima Tselepos en Ktima Driopi. Deze wijnen komen uit Peleponessos en Santorini. Daarbij zijn de witte wijnen uitgesproken mineraal en geurig van smaak, die ideaal passen bij rauwe visgerechten en lichte salades. Daarentegen zijn de rode wijnen wat steviger en voller en lijken die in de gauwte wat op rode wijnen uit Bordeaux. Echter zijn de wijn vaak wat zwoeler, sappiger en warmer van smaak.

Proefpakket Griekenland

Tselepos Logo

Kies ons favoriete proefpakket, het proefpakket Griekeland. Zes geweldige wijnen uit Peleponnesos. 

 

Veel gestelde vragen

Wat is een typische Griekse wijn?

Een typische Griekse wijn is bijvoorbeeld zoals boven beschreven Retsina. De overbekende harswijn uit Griekenland. Daarnaast is een bekend druivensoort de moschofilero, deze maak geurige en sappige witte wijnen, bovendien kan je er ook prachtige rosé van maken.

Wat is de beste Griekse wijn?

In Griekeland staat Nemea bekend als één van de beste wijnregio’s. Niet gek dat wij hier verschillende wijnen vandaan hebben.

Deze wijnen zijn gemaakt van agiorgitiko-druif. Qua smaak doen ze denken aan een wat zwoelere en vollere rode wijn uit Bordeaux.

Wat is de beste Griekse witte wijn?

Moschofilero-druif, Griekse wijn

Ktima Tselepos Blanc de Gris is een top wijn uit Griekenland gemaakt van de moschofilero-druif. Sappig, geurige en zeer frisse witte Griekse wijn uit de regio Peleponessos. Mineraal, fris en zeer goed te combineren met lichte visgerechten en fijne salades.

Is Griekse wijn zoet?

Uiteraard bestaan er Griekse zoete wijnen, zoals Imiglykos en Samos.
Dit zijn de bekendste zoete wijnen van het land.

Waar koop je Griekse wijn?

Griekse wijn koop je bij Best Bottles, check ons grote aanbod in onze webshop. Wij zorgen voor een snelle verzenden en de beste service!

Wat is lekker bij Grieks eten?

In Griekeland zijn er veel lokale gerechten, waarbij de lokale wijnen goed gaan:

  • Agiorgitiko met gegrild en gekruid vlees en bijvoorbeeld moussaka
  • Moschofilero bij de gerechten met vis en schaal- en schelpdieren
  • Cabernet en Merlot bij stoofgerechten en lokale vleesgerechten als Köfte
  • Samos bij zoete romige desserts