Vandaag besteld, binnen 24 uur verzonden (di t/m vr tot 15:00)

Gratis verzending vanaf € 85,- (NL & BE)

Veilig betalen met o.a. iDeal

0

29 januari 2024

-

Best Bottles

Wijnspijs

Achtergrond van 3948_fabiano-amarone verwijderd normaal

In onze wereld zijn de vragen naar wijn en spijs legio. Want wie wil er niet de beste wijn bij het gerecht dat gemaakt is. Bij ons zien we voor een aantal wijnen veel vraag naar de wijnspijs en deze neem ik door in deze blog.

Welke wijn bij welk gerecht?

Belangrijk bij wijnspijs is welke gerecht bij welke wijn. Vele wijnspijscombinaties zijn al beschreven in de verschillende boekjes van wijnspecialisten. Echter is het belangrijk om te bedenken dat wanneer je zo’n gerechtenboek gebruikt dat je exact hetzelfde gerecht maakt. Waarom? Omdat het kleinste details al van belang kan zijn. Verander je de saus of gebruik je meer peper? Een klein beetje mousse erbij of boter bij de vis? Alles kan van belang zijn om te vernoemen.

Welke wijn bij welk gerecht?

Een veel gestelde vraag is: Wat is de beste Amarone wijnspijs? Deze vraag ontleden gaat voornamelijk om te kijken wat goed bij een iets zoete wijn met redelijk veel alcohol. Daarvoor zoeken we dus een niet te licht gerecht, want anders vliegt de wijn er over heen. Echter ook een gerecht met redelijk wat bitters om het zoet te belichten. Daarin kan je denken aan:

  • Gerookte en gebakken eendenborst
  • Houtduif in combinatie met een aardse jus
  • Wild, zoals gegrilde wildzwijn of hert met een krachtige eigen jus

Welke wijn bij welk gerecht?

Een vaak moeilijk gerecht om te combineren is Beef Wellington. Dit komt door het vette roomboter bladerdeeg erom heen. Want wat past er nou goed bij bladerdeeg, qua wijnspijs. Het belangrijkste bij het gerecht is om niet een te zware wijn te gebruiken, want het gerecht is al hoog op smaak. Suggesties kunnen zijn:

  • Spätburgunder uit Duitsland
  • Fruitige stijl Bordeaux uit Saint-Emilion of Pomerol
  • Houtgerijpte stijl Rioja, als crianza en reserva

Boeuf Bourguignon

Eenzelfde gerecht dat niet altijd makkelijk is qua wijnspijscombinatie is Boeuf Bourguignon. Dit gerecht is natuurlijk zeer hoog op smaak, vanwege het stoofvlees. Bovendien door de toevoeging van bouillon en champignon maakt het geheel nog krachtiger. Wat past er bij dit gerecht, suggesties kunnen zijn:

  • Primitivo uit Puglia voor de kracht en warmte
  • Bordeaux blend uit Zuid-Afrika, vanwege de kracht en souplesse
  • Zuid-Rhône grenche syrah combinatie, met sappigheid en rokerigheid.

Wijnspijs met witte wijn

Waar we ook regelmatig vragen over krijgen zijn suggesties met wijnspijs bij bijvoorbeeld grüner veltliner en chenin blanc. Ook is de vraag wat er goed kan qua wijnspijs met coquilles. Niet alle vragen zijn natuurlijk zo maar te beantwoorden. Want de allerbelangrijkste vraag blijft welke elementen zitten in de gerechten.


Suggesties bij grüner veltliner:

  • Rauwe visgerechten zoals ceviche of graved lax
  • Bij houtgebruik bij grüner veltliner kan dit goed met heilbot in combinatie met zeegroenten


Suggesties bij chenin blanc

  • Zeevruchtenplateau zoals fruits de mer
  • Rauwe vis zoals carpaccio van vis met witte peper en vers zout.
  • Wanneer voller en krachtiger te gebruiken bij wit vlees met lichte aardse saus


Suggesties bij Coquilles

  • Wanneer in boter gebakken: Bourgogne Blanc
  • Wanneer in olie gebakken: Soave classico of riesling trocken
Winkelwagen

Product is toegevoegd aan winkelwagen

18+

We zetten ons in voor verantwoord drinken, dus we moeten controleren of je legaal kunt genieten van onze dranken.

Deze website maakt gebruik van cookies om de beste ervaring op deze website te garanderen. Lees er meer over in onze cookieverklaring.