Best Bottles importeert Tselepos!

Wij importeren vanaf heden KTIMA Tselepos. Hieronder vind je het stuk wat Kees Verplanke, bekende wijnschrijver van onder andere Winelife heeft geschreven over het wijnhuis.

Geschreven door: Tom Leussink

Griekse wijn verdient een (lauwer)krans

In de oudheid was Griekenland een toonaangevend wijnland vanwaar volgens de legende Aeneas de wijnstok meenam naar Italië waar hij heen vluchtte na de het verlies van Troje.  Nu is dat veel minder het geval, ten onrechte vinden we bij Best Bottles. In Griekenland worden de laatste decennia weer verrassend mooie wijnen gemaakt van eigen inheemse druiven zoals:

  • Xinomavro
  • Agiogitiko
  • Assyrtiko
  • Malgoussia
  • Moschofilero

Reden waar om we zelf direct wijn uit Griekenland zijn gaan importeren.

Logo Ktima Tselepos

Wijnhuis Ktima Tselepos

Daarbij kwamen we uit bij Ktima (wijnhuis) Tselepos, dat gevestigd is in het legendarische Arkadia op het schiereiland de Peleponnessos. Na een studie oenologie in Frankrijk streken Yiannis en vrouw Amalia er neer in Mantinia.  De bijna uitgestorven Moschofilerodruif werd hun passie en de belangrijkste druif in de wijngaard. Yannis is dan ook de vader van de Mantiniavariant van de Moschofilerodruif.

Daarnaast participeert  hij in inmiddels ook de wijngaard Canava Chrissou op Santorini, de bakermat van de Assyrtikodruif, en vlakbij Arkadia in Nemea de Driopi wijngaard, waar de Agiorgitikodruif koning is. Vanwege het voorjaar en de aspergetijd staan de wijnen die daar bij uitstek bij passen hier centraal.

Moschofilero de koning van Mantinia

De Moschofilero wordt beschouwd als de nazaat van de legendarische wijn van Arkadië, die in de historische geschriften beschreven werd als ‘de rokerige wijn van Arkadië’. De druif is niet wit maar eerder grijs. Hij werd door de druif gegrepen door zijn dynamiek, de sterk aromatische geur en de lange afdronk. Door het sterk aromatische doet de Moschofilero denken aan andere aromatische wijnen zoals Gewürztraminer en Muscat. Behalve aromatisch is hij sappig, fris, en hebben de wijnen een mooie droge afdronk.

Blanc de Gris Moschofilero 2021

Moschofilero druif tselepos

De Blanc de gris is een witte wijn van grijze druiven, 100% moschofilero. Hij ruikt uitbundig naar rozen, citrusfruit en witte bloemen, sinasappelbloesem met een fijne zuurgraad die mooi in balans is. In de mond is de wijn toegankelijk, sappig, fris en je proeft iets mineraligs, geel fruit en kruidigheid, met aangename zuren.

Aan tafel smaakt hij prima bij asperges, pittige oosterse gerechten, vis, schelp en schaaldieren, gevogelte, salades, pittige en zure sauzen en last but not least als aperitief. Eerdere jaargangen wonnen onderscheidingen van Decanter, Robert Parker, Texsom, Wine & Spirits en het internationale wijnconcours van Thessaloniki.

Gris de Nuit Moschofilero 2021

Gris de Nuit is de rosé van Tselepos. De wijn van 100 % Moschofilero is mooi licht zalmroze, met aroma’s van citrus en bloesem, rozen en jasmijn. In de mond is hij sappig, fruitig, mooi droog, en mineralig met een heerlijk lange afdronk. Dankzij de verfrissende zuurgraad smaakt hij heerlijk bij warm weer. Behalve als aperitief smaakt de rosé goed bij Chinese en Thaise gerechten en paddenstoelenrisotto.

Assyrtiko 2020 Canava Chrissou Vieilles Vignes Santorini

Op het even mooie als toeristische vulkanische eilandje Santorini worden prachtige wijnen gemaakt vooral van Assyrtiko: krachtige witte wijnen met een kenmerkende mineraliteit en stevige zuren. De bodems op het eiland bestaan door diverse vulkaanuitbarstingen alleen uit lava, as en steen.

De vele  oude wijnstokken, die een bezienswaardigheid op zich zijn. De groei- en snoeiwijze is volledig aan het weer, stevige wind, amper regen, en heel veel zon aangepast. De ranken van de wijnstokken worden laag bij de grond in een mandvorm geleid, zodat een natuurlijke bescherming tegen de wind ontstaat en het vocht van de zeenevel zowel in de bodem als in het mandje van vastgehouden kan worden. Op Santorini werkt Tselepos samen met de familie Christiou.

Deze Assyrtiko van oude stokken is droog, complex en krachtig, zeker voor een witte wijn. Hij heeft eigen, rijke aroma’s. In de mond is hij sappig, mineralig, je proeft steenfruit zoals abrikoos en perzik, hout, en kruidigheid. De lange afdronk maakt het helemaal tot een feest.

Hij smaakt heerlijk bij carpaccio, pasta met garnalen, zeebanket, wit vlees, gevogelte en wat rijpere asperges. Nog een pre is dat je m zeker 10 jaar kunt bewaren. In 2018 en 2019 kreeg deze Assyrtiko in 2018 en 2019 maar liefst 92 en 93 Parker punten.

Meer Tselepos

Behalve bovengenoemde wijnen zijn ook de hoog aangeschreven prijswinnende Nikteri (95 Parker punten) en Diopi Agiorgitiko (97 punten Decanter), Mantinia, Melissopetra, Dilifos, Marmarias en de mousserende wijnen Amalia (Brut, Vintage Brut en Brut rosé), verkrijgbaar bij Best Bottles.

Geschreven door

Kees Verplanke is wijn(reis)journalist wiens artikelen gepubliceerd worden in Wine Life. Hij bezocht onlangs:

  • Griekenland
  • Zuid-Duitsland
  • Piemonte
  • Veneto
  • Franken
  • Weinviertel
  • Verona.

Aanbevolen wijnen